Kuchnia
typowy obiad składa się z ryżu (arroz), kurczaka (pollo) i zasmażanej fasoli (frijoles) lub soczewicy (lentejas). Z ciekawszych potraw można wymienić mrówki giganty pieczone na ruszcie. Prawdziwym przysmakiem są pikantne świnki morskie.
Napoje
w Kolumbii najbardziej godne polecenia są soki wyciskane ze świeżych owoców. Napojami, o których warto wspomnieć są: „avena” czyli kremowy, zimny, gęsty napój z owsa i „lemoniada kokosowa” przygotowywana ze świeżo wyciśniętego soku z limonki wymieszanego z mlekiem kokosowym. Kolumbia słynie przede wszystkim z wyśmienitej kawy, która jest tu bardzo popularna.
Pamiątki
dużym zainteresowaniem wśród turystów cieszą się wyroby rzemiosła ludowego. Doskonałą pamiątką, którą można przywieźć z Kolumbii jest „molas” - tradycyjny strój Indian z plemienia Kuna.
Bezpieczeństwo
Kolumbia jest krajem dość niebezpiecznym dla turystów. Występuje tu znaczne zagrożenie przestępczością (rabunki, kradzieże, porwania dla okupu). Podróżujący nie powinien przyjmować żadnych poczęstunków od osób nieznajomych, ponieważ w podanym pożywieniu mogą znajdować się narkotyki, a po ich spożyciu turysta będzie łatwym celem dla złodzieja. W obiegu jest sporo fałszywych banknotów, należy więc zwracać uwagę na pieniądze wydawane nam w sklepach i na targach.
Obyczaje
we wszystkich instytucjach publicznych obowiązuje dwugodzinna przerwa obiadowa (między godziną 12.00 a 14.00).